Как да решим за кого да гласуваме?

Изборите предоставят на избирателите важна възможност. Независимо дали става дума за местни избори, които ще засегне вашата общност, или национални избори, които могат да променят посоката на страната, време е да обмислите въпросите, които ви интересуват, и да решите кой кандидат подкрепяте. 

Стъпките, описани по-долу, са предназначени да ви помогнат да прецените даден кандидат или политическа партия.

Стъпка 1: Решете какво търсите в кандидата/партията.

Кандидатите могат да бъдат оценявани по два начина: позициите, които заемат по въпроси, и лидерските качества и опит, които биха донесли на поста. И двете са важни. Първата ви стъпка при избора на кандидат е да решите проблемите, които ви интересуват, и качествата, които търсите в него като лидер. Когато обмисляте проблеми, помислете за общностни или национални проблеми, които искате хората в правителството да се справят. При избора на партия нещата стоят по сходен начин, като е важно да имате предвид основните позиции на партията, но и нейната история, миналото на нейното ръководство, предишните обещания, които е изпълнила (или по-често не е изпълнила).

Стъпка 2: Информирайте се

Първо разберете кои кандидати участват в изборите и ги проучете. Разберете какво са правили в миналото, какви са техните ценности и идеи. Партиите обикновено имат програми, с които се явяват на изборите – хубаво е да се запознаете с тях. Това е минималното усилие, което е необходимо, ако искате да имате пълна информация.

Стъпка 3: Оценете позициите на кандидатите по въпроси.

Докато проучвате кандидатите се опитайте да си създадете мнение за тях. Съгласни ли сте с позицията им? Одобрявате ли идеите и проектите им? Смятате ли, че ще изпълнят обещанията си?

Стъпка 4: Научете повече за лидерските способности на кандидатите.

Трудно е да се реши дали кандидатът ще бъде добър лидер. Как можете да разберете дали някой ще бъде честен, открит или ще може да действа под натиск, ако бъде избран на длъжност? Ето няколко начина да четете между редовете, докато оценявате лидерските качества на кандидатите.

Вижте произхода на кандидатите и техния опит. Колко добре са подготвени за работата?

Наблюдавайте кампаниите на кандидатите. Приемат ли ангажименти за изказване пред различни групи – дори онези групи, които може да не са симпатични? Приемат ли покани за дебат? 

Стъпка 5: Научете как другите хора гледат на кандидата/партията.

Сега, когато сте натрупали информация от кампании и други източници, ще искате да научите какво мислят другите за кандидатите. Техните мнения могат да помогнат за изясняване на вашите собствени възгледи, но не пренебрегвайте вашата собствена информирана преценка. Може да сте най-внимателният наблюдател от всички!

Стъпка 6: Подредете всичко.

Прегледайте цялата информация, която сте събрали и си съставете мнение. И накрая остава само да отидете и да гласувате.