Топ 5 инициативи, в които да се включите като млади хора

Участване в доброволчески инициативи е една много добра и полезна идея за младите хора. Така не само можете да помогнете на общността, но можете и да извлечете много ценни знания за вас самите. Решили сте да се включите в някоя инициатива и сега се чудите коя да е тя? Коя би паснала най-добре на вашите интереси и усещане за живота? Решихме да ви “ударим едно рамо” с един наш списък от 5 кампании, в които можете да се включите! 

1. Червеният Кръст 

Червеният кръст имат много благотворителни кампании и основно предлагат хуманитарна помощ. Една от по-новите им кампании са за дрехи, които са разположени на доста места из града. Имат и много други опции дарения, които включват и парична и материална помощ като лекарства и храна. Освен това Червеният Кръст организират много дарителски кампании по училищата. 

Повече информация можете да видите на сайта им – https://www.redcross.bg/

2. WWF

Ако се интересувате от екология или от природозащита, тази организация може да ви се стори интересна. WWF е една от най-големите и най-ефективни международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави. Тя организира кампании на регионално и световно ниво. Една от най-известните им кампании е „Спасете дивата природа на България“.

3. Young Caritas

Ако търсите организация, която предлага една идея повече ангажираност, можете да проучите Young Caritas. Групата ще има свое място за срещи в кв. Стрелбище, където ще се събира веднъж седмично, за да обсъжда и организира самостоятелно най-различни инициативи. Идеите идват от самите участници, в търсене на решения на конкретни социални проблеми. За да станете част от екипа им и да помагате на общността можете да получите повече информация на сайта им – https://timeheroes.org/bg/caritas/young-caritas-mladezhi-dobrovoltsi-sotsialni-deinosti

4. Дом за слепи лица в София

Ако предпочитате да имате повече контакт с хора, можете да се включите в инициативата с дома за слепи лица в София. Посетителите на Дом за слепи лица в София, нямат възможност да излизат сами и всеки уикенд им се организира разходка с доброволците в Южния парк. 

5. Процент Промяна

„1 Процент Промяна“ е добър избор за хора, които са готови да отделят много време и отдаденост, за да създадат осезаема промяна в обществото всеки месец. Целта на организацията е участниците й да се захващат с каузи, които са извън фокуса на големи организации. Най-актуалната им кампания е събирането на средства за оборудването на кабинет по Природни науки, книги и мебели за библиотека в НУ “Свети Паисий Хилендарски” в село Зимница.

Която и инициатива да изберете, доброволческата работа винаги е полезна. В зависимост от интересите ви и свободното ви време е логично и различни кампании да привличат вашия интерес, но в крайна сметка всяка помощ ще бъде оценена!