5 причини защо е важно да гласуваш

Изборите са една от най-важните части на демократичния процес. От голямо значение е всеки един гражданин да отиде да гласува на всички избори – това поне е перфектният сценарий. Още по-важно е и преди да отидете да гласувате да се информирате за кандидатите, за да имате максимално информиран избор!

Това поне е многократно повтаряната аргументация, която се тиражира по всички медии… Възможно е те да не ви убеждават и вие да продължавате да се чудите защо пък е толкова важно да се гласува… Затова решихме да ви дадем ясни 5 причини, които може и да успеят да ви убедят 🙂

  1. Изборите имат преки последствия

Имате властта да решавате какъв стандарт на живот искате за себе си и бъдещите поколения. Гласуването е вашият шанс да отстоявате въпросите, които ви интересуват, като обществен транспорт, повишаване на минималната заплата или финансиране на местни училища. Това е вашият живот: отделете време, за да решите кое е най-доброто. Да, възможно е да ви излъжат, но ако подкрепите някого впоследствие имате много по-голяма мотивация да го държите отговорен в случай, че бъде избран и ви излъже!

  1. Да не гласуваш означава да се откажеш от гласа си.

Изборите се решават от хората, които излизат и гласуват. Отделете малко време и научете за мерките и кандидатите. Ако не гласувате, някой друг ще вземе решението вместо вас. Вашата сила е във вашия вот.

  1. Гласуването е възможност за промяна.

Искате ли да окажете положително въздействие? Гласуването ви дава тази възможност! Подкрепете кандидатите и мерките за гласуване, които могат да помогнат на вашата местна общност или дори на държавата като цяло. Без да гласувате и да се ангажирате с политическия процес, вие реално трудно може да повлияете на обществото. От това следват две неща – или ви харесва сегашният начин, по който се управлява, или просто се отказвате от част от политическите си права…

  1. Изборите влияят и на ежедневния ни живот

Може да не го осъзнавате, но животът ви е повлиян от правителството, законите и избраните представители всеки ден. Няма нито един аспект от ежедневния живот, който да не е засегнат от нашето правителство. Пътищата, по които шофираме, въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем, училищата, в които учат децата ни, и парковете, които посещаваме – всичко това е функция на правителството.

  1. Гласуването е ваша отговорност като гражданин.

Всеки може да се оплаче. Всеки може да говори какво не е наред. Но когато гласуваме, ние участваме в изборния процес. Когато не гласуваме, нямаме право да се оплакваме от начина, по който стоят нещата. Защо? Ами, защото доброволно се отказваш от правата си – как може да критикуваш, без да си готов дори да покажеш каква е алтернативата? Да бъдеш отговорен гражданин означава да участваш в процеса.

Надяваме се да сме ви убедили, че е важно да се гласува. Преди следващите избори проучете кандидатите и отидете уверено в изборната секция.